Sezonul 2016-2017 a demarat la începutul lunii august pentru CSU Sibiu U16 odată cu reunirea lotului și cu primele antrenamente. Va urma un nou sezon palpitant și îmi place să cred că va fi la fel de bun ca și precedentele. Interviul RAXSPORT al verii îl are ca și protagonist pe cel care se ocupă de pregătirea echipei mele favorite ! Povestim așadar cu…
…ALEXANDRU RUBINT !
În sezonul care urmează coach va antrena echipele de minibaschet și U16 ale CSU SIBIU.
Să îi dăm cuvântul antrenorului !
RAXSPORT : Cum ai ajuns la meseria de antrenor ?
ALEXANDRU RUBINT : Mi-am dat seama că nu mai merită să continuu cu cariera de jucător. Aveam 27 de ani, jucam puțin și nu mai avea rost să merg pe acel drum. S-a ivit oportunitatea de a merge cu o echipă de juniori a clubului, mi-a plăcut, le-a plăcut și copiilor și am zis să încerc această variantă.
R : Când ai început să antrenezi ?
A.R. : În jurul anului 2005.
R : Ce calități are antrenorul Alexandru Rubint ? Cum te-ai descrie ?
A.R. : Cred că sunt altfel decât majoritatea antrenorilor.
R : Cum te înțelegi cu ceilalți antrenori ?
A.R. : Cred că am relații bune cu majoritatea colegilor mei.
R : Unde e mai ușor să antrenezi ? La babybaschet-minibaschet, la U13-U14 sau la U16 ?
A.R. : Fiecare grupă are particularitățile ei. Cu cei mici e mai greu până încep să deprindă regulamentul, disciplina, spiritul de echipă. La cei mari intervin problemele tactice pe care trebuie să le deprindă. În plus apar problemele specifice fiecărei vârste.
R : Cât de greu este să antrenezi simultan 2 grupe diferite ? Minibaschet si U16 ?
A.R. : Nu e greu pentru că la minibaschet competiția oficială este doar la finalul sezonului. Oricum, sunt obișnuit să antrenez simultan mai multe grupe de copii. Mai dificil e să ai 2 echipe înscrise în campionat, cum a fost în sezonul 2014-2015, când am avut înscrise în competiție echipele u13 si u14. Sâmbătă aveam etapă u14, duminică etapă u13, iar luni o luam de la capăt cu antrenamentele.
R : Cum a fost sezonul 2015-2016 ? Care a fost cel mai bun meci ? Care a fost cel mai neplăcut moment ?
A.R. : Un sezon bun, putea fi și mai bun ca și rezultat final. Ca și joc, remarc un plus față de anul trecut. Ne-am luptat de la egal la egal cu toate echipele. Am pierdut la cateva puncte cu viitoarea campioană, am învins fosta campioană U13. Cel mai bun meci a fost cel cu Dan Dacian de la turneul 4 semifinal de la Târgu Mureș. Cel mai neplăcut moment mi s-a părut înfrângerea cu Dan Dacian de la turneul final, meci care ne-a barat accesul între primele 4 echipe ale campionatului.
R : Care a fost cea mai bună echipă întâlnită ?
A.R. : Actuala campioană, ABC Laguna București. De-a lungul sezonului au fost constant buni si foarte buni.
R : 3 locuri 6… E maxim ce se poate obține ? Ce trebuie făcut ca să urcăm ? Ce au în plus față de noi cele 5 echipe care ne preced ?
A.R. : În sezonul trecut s-a văzut ca nu e maxim ce putem obține. Decalajul s-a redus mult între noi și celelalte 5 echipe. Daca vom crede mai mult în valoarea noastră și vom lucra în continuare bine la antrenamente putem depăși acest loc 6.
R : Ce va fi în sezonul următor ? Care sunt obiectivele ?
A.R. : Același obiectiv ca în ultimii ani : turneul final. Va fi un sezon mai dificil pentru că majoritatea componenților lotului sunt mai mici cu un an, dar sunt optimist și cred că putem ajunge la turneul final.
R : Care sunt punctele forte ale echipei U16 ?
A.R. : Unitatea grupului.
R : Daca ai putea aduce din țară 3 jucători la echipa U16 pe cine ai aduce ?
A.R. : Sunt mulți jucători în campionat pe care orice antrenor de la această categorie i-ar vrea în echipă. Daca ar fi să aleg, aș alege un jucător pe fiecare post : conducător de joc, extremă, pivot.
R : Care sunt cei mai puternici adversari care ne așteaptă începând din toamnă ?
A.R. : Cam aceleași echipe cu care ne-am luptat an de an. Plus Steaua si CN A.Vlaicu, care au echipe doar începând cu categoria u16.
R : Cum reacționezi în cazurile de indisciplină ?
A.R. : În funcție de gravitatea faptei “comise” aș încerca să iau decizia potrivită. Nu am ceva prestabilit, dar nu imi plac “ieșirile în decor”.
R : Cum alegi primul 5 ? După ce criterii ?
A.R. : Valoarea fiecarui jucător, forma de la antrenamentele din saptămâna dinaintea meciului și foarte rar în funcție de adversar.
R : Ce ar trebui imbunătățit pentru ca echipa să meargă mai bine ? Atât în teren cât și în afara lui.
A.R. : Fiind juniori e normal să fie tot timpul câte ceva de îmbunătățit. Ei trebuie să progreseze constant. În primul rând ar trebui crescut numărul de antrenamente. Și automat implicarea lor la antrenamente să fie maximă.
R : În spatele unei echipe de juniori stă o echipă de părinți. Cum te înțelegi cu părinții ?
A.R. : Eu cred si sper că bine. Nu e ușor, la mijloc fiind implicați copiii lor. Există o doză de subiectivism din partea fiecăruia și toată situația trebuie gestionată cu grijă.
R : Cât de mult susține clubul CSU Sibiu juniorii ?
A.R. : Din păcate situația financiară a clubului se pare că nu permite o susținere a grupelor de juniori. De aceea relația cu părinții devine un subiect și mai sensibil pentru că depindem în mare majoritate de ei.
R : Ce părere ai despre generațiile antrenate ? Câți dintre copii au șanse reale de a-și continua cariera și la nivel de seniori ?
A.R. : Copiii din actuala echipa U16 reprezintă o generație bună, cu câteva vârfuri care au fost remarcate chiar și de Federația Română de Baschet la trialurile pentru loturile naționale. Avem 4 copii la loturile naționale: Andi Călin la lotul “2001”, Dragoș Axinte, Alex Oltean și Victor Popescu la lotul “2002”. Din spate, la generația “2003” îl avem pe Cristian Cerbu, remarcat de multă lume. Pentru vârsta lui nu există lot național decât din vara viitoare.
R : Daca ar apărea o ofertă extrem de tentantă din punct de vedere financiar, de nerefuzat, înaintea începerii sezonului ce ai face ?
A.R. : Dacă e de nerefuzat atunci nu aș refuza-o :), dar nu cred ca voi primi o asemenea ofertă vreodată !
R : Dacă nu ai antrena la CSU la care dintre cluburile întâlnite în campionat ți-ar plăcea să ajungi ?
A.R. : Nu am o echipa favorită sau un oraș favorit. Mi-ar plăcea, dacă ar fi să fie o altă echipă, să antrenez la un club foarte bine organizat la nivel de juniori.
R : Ce îţi doreşti să fi făcut diferit în cariera de jucător, ce ai schimba?
A.R. : Dacă aș putea schimba ceva aș alege să fi plecat din Sibiu pentru a mă putea realiza ca jucător de baschet. Când am terminat junioratul la Sibiu era generația de aur a baschetului sibian (2 titluri naționale). Concurența era extrem de mare, erau jucători de națională și mie ca proaspăt ieșit din juniorat mi-a fost foarte greu să mă impun.
R : Te vezi peste ani antrenorul echipei mari a CSU Sibiu ?
A.R. : Sunt sibian. De când m-am apucat de baschet am visat să ajung la CSU. Normal că mi-ar plăcea să ajung și antrenorul echipei mari.
R : Muncă, talent, noroc… În ce procent luate fiecare asigură succesul în baschet ?
A.R. : Nu dau procente, dar pe primul loc e munca, apoi talentul și apoi norocul.
R : Ce preferi : jucătorii sârbi sau jucătorii americani ?
A.R. : Nu am o preferință clară, dar am o afinitate mai mare pentru jucătorii americani.
R : Cum se explică diferența dintre juniorii nostri si cei sârbi ? Unde greșim noi ? Sau ce fac ei mai bine ?
A.R. : Ei au o școală de tradiție în spate. Au mult mai multe antrenamente de la categoria U15 în sus.
R : Ai putea antrena o echipă de baschet feminin ?
A.R. : Nu am lucrat cu fete decât în cadrul programului ”Perform Baschet”. Nu știu cum e să antrenezi o echipă de fete. Sigur că aș putea lucra cu fetele, dar ar fi o soluție extremă, prefer echipele de băieți.
R : Să presupunem că ești antrenorul echipei mari. Și ai buget ! Poți aduce 3 jucători. Care au jucat sezonul trecut în România. Pe cine aduci ?
A.R. : Ousmane Barro, Sean Barnette si Goran Martinic.
R : Fotbal, volei, handbal sau tenis ?
A.R. : Îmi plac toate sporturile. Dintre cele de mai sus prefer tenisul, și să îl urmăresc și să îl practic.
R : Ce faci în timpul liber ?
A.R. : Îmi place să fac mișcare. Când am ocazia mă duc la sală. În rest îmi place să stau cu familia și cu prietenii.
R : Mulțumesc mult pentru interviu și multă baftă în noul sezon.
A.R. : Mulțumesc și eu. Să fie !
Am ales la final câteva fotografii… Coach, sper să îți placă ! 🙂
Carte de vizită :
Nume : Alexandru Rubint
Data nașterii : 30 martie 1978
Jucător : CSU Sibiu
Antrenor : juniorii CSU Sibiu
Palmares : ca jucător campion național în 1999 cu CSU Sibiu, locul 3 în 2000, ca antrenor locul 6 la minibaschet in 2014, locul 6 la u13 in 2015 și locul 6 la u14 in 2016 cu CSU Sibiu.
În finalul interviului iată (în premieră !) lotul CSU U16 pentru sezonul 2016-2017 : Andi Călin, George Potera, Dragoș Axinte, Alex Oltean, Victor Popescu, Laurențiu Frățilă, Robert Oprișiu, Victor Ilie, Rareș Gligor, Sebastian Buțiu, Angi Vulcu, Robert Talpoș, Cristian Cerbu, Robert Iakaboș, Paul Popa, Florinel Iftene, Tudor Mureșan, Cezar Tarnu și Sebastian Gavrilă.
adam
August 27, 2016 at 9:48amSucces in Noul An competitional ! Va fi mai greu sa ajungeti la Turneul Final,dar posibil.Cam in aceeasi situatie suntem si noi. Va fi greu,dar posibil.Aveti o echipa faina anul asta,copiii de 2002 au crescut,s-au maturizat,sunt multi talentati,grupul e unit,antrenorul e aproape de ei tot timpul,eu cred ca o sa fie un an fain pentru voi ! Tare m-as bucura sa mergem impreuna la Turneul Final !!! Tare imi doresc! BAFTA !
RAX
August 27, 2016 at 9:15pmMulțumim ! Sperăm să fie bine. Baftă și vouă !!!