Interviu cu… Radu

Protagonistul primului interviu RAXSPORT al anului 2017 este căpitanul unei echipe de top a campionatului U16. Face parte din lotul național ”2001”. În cele ce urmează stăm la povești cu…

… RADU RĂDULESCU !

Foto : Alina Cojocaru Photography

Căpitanul BC Slam București U16, campion național la U14 cu Slam, component al lotului național U16. Să-i dăm cuvântul !

 

RAXSPORT : Salutare. Îți mulțumesc pentru interviu. Spune-ne câte ceva despre tine… Când te-ai născut ? Ce înălțime ai ? Câte kilograme ? La ce liceu ești ?

RADU RĂDULESCU : M-am născut la 9 martie 2001. Am 201cm și 90kg. Sunt elev la Colegiul National Ion Neculce.

 

RAX : De când faci baschet ? Cum ai ajuns la baschet ? De ce nu la volei sau handbal ?

R : Joc baschet din septembrie 2008. Un prieten mi-a povestit cum era la baschet și mi-a plăcut ideea, apoi am început să merg la antrenamente la Slam. Fiind primul sport despre care am aflat mai multe și mi-a plăcut, am ales să continui cu baschetul.

 

RAX : Care sunt punctele tale forte ca și jucător de baschet ? Ce ai putea incă îmbunătăți ?

R : Atenția distributivă pe teren, inteligența în joc, calitățile fizice, precum și eforturile pe care sunt dispus să le fac pentru a progresa cât mai mult. Lucrez pentru a-mi îmbunătăți aruncarea de la distanță, stop-șutul si driblingul. Evident, mă ocup în permanență și de pregătirea fizică.

 

RAX : Care este numărul maxim de puncte marcate de tine într-un singur meci ?

R : 31

 

RAX :  Care sunt punctele forte ale BC Slam U16 ? Există și puncte slabe ? 🙂

R : Unitatea echipei, faptul că cei mai mulți dintre noi jucăm de foarte mulți ani împreună, iar un lucru extraordinar este șansa pe care o avem de a fi pregătiți de cel mai bun antrenor pe care eu l-am cunoscut până acum – Coach Miki. Consider că unul sau două transferuri ar fi benefice pentru club și pentru atingerea obiectivului nostru. De asemenea, mi-aș dori ca sala în care se desfășoară antrenamentele cu echipa să fie mai bună.

 

RAX: Cum îți explici clasarea (doar) pe locul 5 la turneul final U16 din sezonul trecut ?

R : Am avut un turneu final cu un bilanț pozitiv (3 victorii / 2 infrângeri), dar ne-am clasat pe locul 5. Lipsa de concentrare, faptul că nu a mai existat același spirit de echipă si neatingerea unui vârf de forma sportivă în acea perioadă de către unii dintre baieți au facut să pierdem primele 2 meciuri, ceea ce ne-a împiedicat să ne calificăm în semifinale.

 

RAX : Ce obiectiv are BC Slam anul acesta în campionatul U16 ?

R : Locul 1.

 

RAX : Cum vă înțelegeți cu antrenorul Miroslav Zlatkovic ? Aveți probleme legate de comunicarea în limba engleză ?

R : Coach știe când să fie antrenor și când să ne fie prieten. Avem o relație excelentă. Personal, îi sunt foarte recunoscător, deoarece m-a învățat multe lucruri, atât despre baschet, cât și despre viață. Este un exemplu de urmat pentru mine ca și om. Îl respect și îl consider ca parte din familie, deci pot spune ca am/avem o relație specială cu el. Nu avem probleme cu comunicarea în engleză.

 

RAX : Dacă ai putea face 2 transferuri la echipa voastră de U16… Pe cine (din țară) ai aduce la Slam ?

R : Pe Tudor Lungu (U-BT Cluj Napoca) și pe Luca Vasile (4Sports București).

 

RAX : Ce echipe crezi tu că sunt favorite la medalii anul acesta la U16 ?

R : SLAM, U-BT Cluj Napoca, Steaua, 4Sports.

 

RAX : Există vreo echipă în campionat contra căreia nu îți place să joci ? Dacă da, de ce ?

R : Nu, nu există.

 

RAX : Ai participat cu lotul national ”2001” la Balkanic Next Star Cup 2016. 71-74 cu Turcia, 68-95 cu Serbia, 89-75 cu Bulgaria și 67-68 cu Ungaria au fost rezultatele. Se putea mai mult ? Cum a fost turneul ? Care e atmosfera la lot ?

R : Da, clar se putea mai mult. Turneul a fost foarte interesant și util. Am câștigat multă experiență, mai ales că am văzut ce înseamnă să pierzi 2 meciuri (cu Turcia și cu Ungaria) cu game-winning buzzer beater… Atmosfera de la lot este una extrem de bună ; suntem ca o familie și acest lucru l-am dovedit atât pe teren, cât și în afara lui. Relația dintre noi este unul dintre punctele cheie pentru Europene.

 

RAX : Ce s-ar putea face pentru a crește valoarea campionatelor de juniori și implicit a loturilor naționale de juniori ?

R : Se poate investi mai mult în juniori pentru a crește nivelul campionatului național, astfel s-ar crea și o competiție mai mare pentru un loc in echipa națională, care ar fi benefică. Mai mult, ar fi bine să crească interesul oamenilor pentru acest sport.

 

RAX : Ce ai alege ? Titlul cu Slam sau un rezultat excelent cu echipa națională ?

R : Sincer, aș munci cât de mult pot astfel încât să le realizez pe amândouă. Oricum, având în vedere diferența de nivel dintre meciurile internaționale (și importanța lor) și cele din campionatul național, probabil aș alege un rezultat uimitor cu naționala.

 

RAX : Ai avut oferte să pleci de la Slam ? Te-ai gandit vreodată să îți continui cariera la alt club ?

R : Nu. Da, m-am gândit, deși cred că mi-ar fi greu la început, deoarece Slam este clubul care m-a crescut, doar aici am jucat și evoluția mea, precum și toate performanțele obținute au la bază acest club.

 

RAX : Dacă ar fi să pleci de la Slam și ai putea juca oriunde în țară…ce club ai alege ?

R : Probabil U-BT Cluj Napoca.

 

RAX : Ordonează în funcție de prioritățile tale : baschet, fete, școală

R : Baschet, școală, fete.

 

RAX : Materia favorită la școală ? Dar cea pe care o eviți ?

R : Am trei materii favorite: fizica, psihologia și engleza. Cele două materii care îmi displac sunt muzica si chimia.

 

RAX :  Cum îți petreci timpul liber ?

R : În timpul liber îmi place să mă uit foarte mult la filme/seriale sau să vorbesc/să mă văd cu prietenii.

 

RAX : Care este echipa preferată de baschet ? Dar de fotbal ?

R : Echipele mele favorite din NBA sunt Cleveland Cavaliers si LA Lakers (datorită faptului că au o echipă de rookies foarte talentați), iar din Euroligă – CSKA Moscova. La fotbal țin cu Barcelona.

 

RAX : Care vor fi următoarele tale ghete de baschet ?

R : Hyperdunk 2016 Flyknit sau Zoom Soldier 10.

 

RAX : Care oraș din România ți-a plăcut cel mai mult ? Există unul în care nu ai fost și ai vrea să ajungi ?

R : Clujul mi-a plăcut foarte mult si aș vrea să vizitez Oradea.

 

RAX : Dacă nu vei continua ca și jucător de baschet ce crezi că ți-ar plăcea să faci ?

R : Evident că îmi doresc să joc baschet cât de mult timp pot, la un nivel din ce în ce mai ridicat. Din punct de vedere profesional mi-ar placea să am o cariera într-un domeniu care să implice sportul (de exemplu, management sportiv) sau în psihologie.

 

RAX : Care este ultima carte citită ?

R : “The Magic of Thinking Big” de David Schwartz.

 

RAX : Care sunt cele mai importante lucruri din viața ta ?

R : Familia, cariera, prietenii, principiile mele morale.

 

RAX : Adresează tu o întrebare pentru RAXSPORT

R : Cum este sa ai un blog popular ca acesta? (De ce ați vrut să aveți un asemenea blog? Este complicat să ai un blog pe care să trebuiască să postezi ceva nou într-o perioadă de câteva zile?) Sincer, îmi place cum este structurat și ce informații există.

RAXSPORT : De când am pornit (sunt aproape 2 ani de atunci) mi-am propus să mă concentrez pe juniori. Mergând peste tot cu Dragoș și acum cu Iarina mi-a venit ideea să scriu despre ”isprăvile” lor. Și implicit și ale voastre, colegii lor de generație. Nu e foarte complicat să ai blogul, chiar dacă uneori nu ai tot timpul pe care ți l-ai dori… Cât de popular este chiar nu știu. Sper să fie ! 🙂 Mulțumesc pentru aprecieri ! 😉

 

BC Slam U16

 

R AX : Radu, îți mulțumesc pentru interviu și îți urez mult succes în continuare !

R : Și eu vă mulțumesc !

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.