Campionatul U16 la start

Vineri 27 octombrie 2017 sunt programate primele meciuri ale ediției 2017-2018 a campionatului național de baschet masculin categoria U16. Vă propun să aruncăm o privire asupra sistemului de calificare, asupra grupelor și să vedem care sunt echipele de urmărit în acest sezon.

Băieții de la categoria U16 vor intra ultimii în competiție. Cei de la U14 și U18 au debutat în 15 octombrie, cei de la U13 în 22 octombrie. Cei de la U20 vor începe în 24 octombrie. La categoria U16 evoluează în acest sezon juniorii născuți în anul 2002 și mai mici.

Și acum despre sistemul competițional. Ceva mai complicat decât în anii precedenți.

Sunt înscrise 42 de echipe, care au fost împărțite pe criterii geografice în 8 grupe, 6 grupe de 5 echipe, 2 grupe de 6 echipe. Se vor juca în această primă fază (denumită faza de calificare) două turnee, primul între 27 și 29 octombrie, iar cel de-al doilea între 1 și 3 decembrie. Se joacă fiecare cu fiecare. Primele 3 echipe din fiecare grupă se califică mai departe. Ultimele continuă și ele.

Faza de clasificare A cuprinde cele 24 de echipe calificate. Ele vor fi împărțite (deocamdată nu se știe pe ce criterii) în 4 grupe a câte 6 echipe. Tot 2 turnee se vor juca, primul între 19 și 21 ianuarie 2018, al doilea între 2 și 4 februarie 2018. Se califică mai departe primele 3 echipe.

Faza semifinală. Cele 12 echipe calificate din faza de clasificare A vor fi împărțite în 2 grupe de 6. Se vor juca 10 etape săptămânale, între 17 februarie și 13 mai 2018. După cele 10 etape primele 3 echipe din fiecare grupă se califică direct la turneul final A. Acesta se desfășoară pe sistemul fiecare cu fiecare, un joc pe zi pentru fiecare echipă, între 30 mai și 3 iunie 2018.

Faza de clasificare B le cuprinde pe cele 18 echipe necalificate la finalul fazei de calificare. Vor fi 3 grupe de 6 echipe. Tot două turnee, în aceeași perioadă cu cele din faza de clasificare A. Locurile 1 și un loc 2 joacă mai departe.

Faza de recalificare A. Locurile 4 și 5 din faza de clasificare A (8 echipe) plus 4 echipe din faza de clasificare B. Vor fi 2 grupe de 6 echipe, care vor juca 2 turnee.

Faza de recalificare B. 4 echipe clasate pe locurile 6 în faza de clasificare A plus 14 echipe din faza de clasificare B. 6 grupe de 3 echipe, 2 turnee.

Turneul final B. Echipele clasate pe locurile 4 și 5 în grupele semifinale plus locurile 1 din faza de recalificare A. 6 echipe, fiecare cu fiecare, un joc pe zi pentru fiecare echipă, între 30 mai și 3 iunie 2018.

Stufos, nu ? 🙂 Ideea e că trebuie să joci 28 sau 30 de meciuri (depinde dacă ești în prima fază în grupă de 5 sau de 6) pentru a ajunge la turneul final. Plus alte 5 acolo.

 

Bun. Gata cu metodologia. Trecem la lucruri ceva mai concrete. Cum ar fi componența grupelor…

 

Grupa 1

CSȘ Unirea Iași, LPS Focșani, CSU Brașov, CSȘ Sfântu Gheorghe și Phoenix LPS Galați

Primul turneu se joacă la Focșani. Nu pare o grupă foarte puternică.

 

Grupa 2

CSȘ Mediaș, CSȘ Târgu Jiu, CSȘ Sibiu, CSȘ 1 Craiova, CSȘ 2 Craiova, CSU SIBIU

Primul turneu e la Sibiu, în organizarea CSȘ. O grupă cu o favorită clară, CSU ar trebui să se impună în toate meciurile. Pentru locul 2 cred că se vor bate CSȘ Sibiu și CSȘ 1 Craiova.

 

Grupa 3

CSȘ Viitorul Cluj-Napoca, LPS Bihorul 1 Oradea, CSȘ Sighetu Marmației, CS SCM Timișoara, LPS Bihorul 2 Oradea

La Oradea se joacă turneul 1. Sighetul și Oradea vor lupta pentru locul 1. Duelul dintre Viitorul și Timișoara va da probabil a treia calificată.

 

Grupa 4

U-BT 1 Cluj-Napoca, U-BT 2 Cluj-Napoca, LPS Tîrgu Mureș, CNS Cetate Deva, Lucky Dragons Tîrgu Mureș, ACS KSE Târgu Secuiesc

Clujul va găzdui primul turneu. Ambele echipe ale Clujului au șanse mari de a merge mai departe. LPS Tîrgu Mureș cred că va fi a treia…

 

Grupa 5

CS Steaua Magic 2008 București, BC Slam București, CSȘ Buzău, CSO Voluntari, CSU Știința București

Știința are primul turneu. Ei îmi par favoriții grupei. Apoi Slam.

 

Grupa 6

CSȘ Ploiești, CS Dinamo CSȘ Nr.6 București, CS Sevlar Ploiești, CSU Ploiești, ACS Artesania București

Nu se știe încă unde va fi primul turneu. CSU Ploiești e după părerea mea echipa cea mai bună a grupei.

 

Grupa 7

LPS CSU Pitești, CSȘ Târgoviște, ACS 4Sports București, CSȘ Nr.4 București, CS Agronomia București

Târgoviște va fi gazda turneului 1. Agronomia și Târgoviște sunt favoritele la locul 1.

 

Grupa 8

CSȘ Nr.1 Constanța, CSM Steaua Eximbank 1 București, CS Phoenix Constanța, ACS McBall Mangalia, CSM Steaua Eximbank 2 București

Steaua are turneul 1. Ei sunt și favoriții grupei. Apoi Mangalia.

 

Astea-s grupele. Drumul către turneul final e lung, iar apariția turneelor complică treaba. 4 sau 5 meciuri în 3 zile… Iar în cazul nefericit al unor accidentări joci un turneu întreg fără jucătorul respectiv.

 

Ok. Cine-s favoritele ? Să vedem mai întâi cine a participat la turneul final U14 al generației 2002. În ordine Laguna, 4Sports, U, DD, Sighet, CSU SIBIU, Slam, Ploiești…

U i-a adus pe Toma Lungoci de la Viitorul și pe Horia Dragoslav de la Iași. Laguna și DD și-au trimis vârfurile la Steaua. Slam l-a pierdut pe Matei Bodea în favoarea 4Sports (acum CS Agronomia). Sighetul și Târgoviște se bazează extrem de mult pe Ciprian Albu, respectiv Alexandru Duică. La fel Ploieștiul pe Dragoș Iliescu. Depinde cât de mult vor reuși ei să fie constanți și decisivi… Campionatul e lung. Oradea nu e de neluat în seamă.

La new entry aș menționa Știința București. Au adus vârfurile generației 2003. I-aș menționa aici pe Ștefan Grasu și Radu Ivănescu. Chiar dacă sunt convins că au obiectiv titlul în sezonul viitor cred că nu vor fi ușor de bătut nici în acest campionat.

 

Și acum despre noi… CSU SIBIU își propune și în acest sezon calificarea la turneul final. Ar veni după locurile 6 la minibaschet, U13 și U14. Partea bună ar fi că prin calificarea la turneul final ne-am egala performanța. 🙂 Serios vorbind, am cam fi de primele 6… Cu o condiție. Ca toată lumea să tragă. Și noi avem 2-3 oameni care pot fi decisivi (și chiar sunt !), dar trebuie ajutați. Altfel… Campionatul e lung și fiecare din cei 16 din lot trebuie să își aducă aportul. A, și aș vrea să avem și un pic de noroc. Doar un pic ! Am avut grupele semifinale cele mai grele și la U13 (cu locurile 2, 3 și 5 la TF), și la U14 (cu locurile 1, 3 și 4 la TF), și anul trecut la U16 (cu locurile 1, 2, 5 și 7 la TF).

CSU SIBIU U16

Lotul CSU SIBIU U16 pentru acest sezon îi cuprinde pe Dragoș Axinte, Alex Oltean, Victor Popescu, Robert Oprișiu, Cristian Cerbu, Angi Vulcu, Robert Talpoș, Robert Iakaboș, Victor Ilie, Sebastian Gavrilă, Tudor Mureșan, George Bădilă, Vlad Suciu, Darius Joandrea, Alin Antonie și Adrian Nicodin. Antrenor : Alexandru Rubint

 

Câteva vorbe și despre noua modalitate de desfășurare a turneului final. Jucând cu fiecare echipă participantă șansele de a ocupa locul real din punct de vedere valoric sunt mult mai mari. Partea negativă este că dispare ideea de finală, de meci jucat cu trofeul pe masă. Ca și părere personală : va conta mult gazda turneului final.

 

La final pronosticuri…

La ora actuală două echipe mi se par cu un pas în fața celorlalte. U-BT Cluj-Napoca și CSM Steaua Eximbank București. Au loturile cele mai complete. Urmează CS Agronomia. Apoi CSU SIBIU, CSS Sighetu Marmației, CSU Știința București, LPS Bihorul Oradea, CSȘ Târgoviște, CSU Ploiești, U-BT 2 Cluj-Napoca, ACS McBall Mangalia și LPS Târgu Mureș. Recunosc, la ultimele 3 există o doză mare de hazard. Asta pentru a ajunge la 12 echipe…

Iar la turneul final… U, Steaua, Agronomia, CSU SIBIU, Știința și Sighet. Părerea mea…

 

Deocamdată atât despre U16. Rezultate și fotografii voi afișa de la cât mai multe meciuri. Îmi doresc să reiau seria interviurilor RAXSPORT. Iar despre CSU SIBIU U16 vom avea posibilitatea să vorbim pe larg, cu ocazia fiecărui meci. Fiecare din cele 35 ! 🙂

2 thoughts on “Campionatul U16 la start

  1. Permalink  ⋅ Reply

    a.a

    October 23, 2017 at 7:22pm

    descriere completa . Succes. Eu am pariat pe voi.Sper sa fiti pe podium. Fara accidentari,fara probleme.Sa fiti in primii 3! Bafta ! La Medias,situatia nu e roza.Nu imi place deloc ce vad. Un joc haotic,ca la minibaschet.Si la U16 si la U18.Nivelul jocului,in loc ca creasca,a luat-o la vale,dezamagitor…

    • Permalink  ⋅ Reply

      RAX

      October 23, 2017 at 7:31pm

      Important e să fie sănătoși. Și concentrați pe baschet. Cum spuneam, dacă trag toți avem șanse !

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.