Baschet U16 – Campionatul European : Ziua 0

Reprezentativa masculină de baschet a României, categoria cadeți, participă în perioada 9-18 august la FIBA U16 European Championship, Division B. Băieții au ajuns de ieri la Sarajevo, acolo unde se vor desfășura competiția. Competiție la care vor avea de susținut 8 meciuri în 10 zile.

Sarajevo este în acest an gazda Campionatului European, Divizia B. Capitala Federației Bosniei și Herțegovinei și a Republicii Srpska, Sarajevo are o populație de aproape 300.000 de oameni. Se află în valea Sarajevo, în mijlocul Alpilor Dinarici.

Sarajevo s-a aflat de câteva ori în centrul atenției mondiale. În 1914 aici a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, acest incident ducând la declanșarea primului război mondial. În 1984 aici s-au desfășurat Jocurile Olimpice de iarnă. Între 1992 și 1995 Sarajevo a fost în centrul Războiului din Bosnia. Sarajevo este singurul mare oraș european în care găsești în același cartier o biserică ortodoxă, o biserică catolică, o moschee și o sinagogă.

 

Reprezentativa României a avut stagii de pregătire la Galați și Craiova. În această perioadă au fost și două turnee de pregătire, în Bulgaria (3 meciuri) și în Macedonia (3 meciuri). Lotul nostru a ajuns la Sarajevo marți 7 august. Vor mai avea un antrenament de o oră miercuri, iar joi urmează primul meci.

După turneul din Bulgaria

Lotul României la acest Campionat European îi cuprinde pe Tudor Todea (U-BT Cluj-Napoca), Alexandru Lazăr (Agronomia București), Anton Rotaru (U-BT Cluj-Napoca), David Vaida (Agronomia București), Vlad Marinău (LPS Bihorul Oradea), Toma Lungoci (U-BT Cluj-Napoca), Dragoș Axinte (U-BT Cluj-Napoca), Matei Bodea (Agronomia București), Luca Domocoș (U-BT Cluj-Napoca), Ștefan Grasu (Știința București), Cristian Cotoară (Agronomia București) și Mihai Cârcoană (U-BT Cluj-Napoca). 10 dintre cei 12 jucători din lot au jucat la final de mai meciul decisiv pentru stabilirea campioanei U16…

Staff-ul tehnic al României îi cuprinde pe antrenorul principal Florin Nini, antrenorii secunzi Răzvan Cenean și Flavius Lăpuște, preparatorul fizic Liviu Dumitru, kinetoterapeutul Aba Balint și antrenorul coordonator FRB Igor Georgiev.

 

La FIBA U16 European Championship, Division B participă 24 de echipe, împărțite în 4 grupe. România face parte din grupa A, alături de Suedia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda și Luxemburg. Aceasta este și ordinea meciurilor. Celelalte grupe : grupa B este formată din Belgia, Rusia, Slovacia, Norvegia, Macedonia și Danemarca, grupa C le cuprinde pe Polonia, Finlanda, Ungaria, Cipru, Islanda și Bulgaria, iar grupa D este compusă din Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Elveția, Kosovo și Belarus.

 

Se joacă fiecare cu fiecare, în zilele de 9, 10, 11, 13 și 14 august. Locurile 1 și 2 din fiecare grupă joacă pentru locurile 1-8, locurile 3 și 4 pentru 9-16, iar locurile 5 și 6 pentru 17-24. Jocurile de clasament au loc în 16, 17 și 18 august. 2 zile de pauză așadar, duminică 12 august și miercuri 15 august.

Programul meciurilor României (orele sunt cele locale, +1 în România) :

Joi 9 august de la 18.45 cu Suedia (19.45 ora României)

Vineri 10 august de la 16.30 cu Marea Britanie

Sâmbătă 11 august de la 16.30 cu Portugalia

Luni 13 august de la 21.00 cu Irlanda

Marți 14 august de la 16.30 cu Luxemburg

 

Unde se joacă ? 3 săli sunt puse la dispoziție de către organizatori

1. Skenderija – aici vom juca primele 2 meciuri. Situată central, se mai numește și Mirza Delibašić Hall

Foto FIBA Basketball

2. Ilidza Gym – vom juca aici meciurile 3 și 4. La 10 km de centru. Adresa : Maja aleja 67, Sarajevo-Ilidza.

Foto FIBA Basketball

3. Hadzici Gym – aici vom juca ultimul meci. E la 20 km de centru. Adresa : Anđelka Lažetića

Foto FIBA Basketball

 

Toate meciurile de la Campionatul European pot fi urmărite live, pe YouTube, pe canalul FIBA.

 

Ținem pumnii băieților noștri. Sper să facă un European bun, să se simtă bine și să se întoarcă mulțumiți acasă ! Hai România !!!

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.