Volei U17 – Campionatul European la start

După aproape 7 (!!!) luni fără meciuri de volei ne apropiem de prima competiție. Lotul național U17 de volei feminin al României participă la început de octombrie la Campionatul European al categoriei. Cine sunt cele 12 componente ale lotului nostru, unde se joacă, program… Imediat !

Gazda competiției U17 din acest an este Muntenegru. Nativ numită Crna Gora, a făcut parte din Imperiul Otoman. În 1696 și-a câștigat independența, păstrată până după primul război mondial, atunci când a devenit parte a Iugoslaviei. În 2006 și-a redobândit independența. Cu o populație de peste 600.000 de locuitori, Muntenegru are (ca întreaga fostă Iugoslavie) un mare cult al sportului. Au rezultate notabile la polo, baschet masculin sau handbal feminin.

Muntenegru are un climat mediteraneean. Iar în ceea ce privește relieful, întâlnim munți (2.522m altitudinea maximă), dar și marea, cei 240 km de ieșire la Marea Adriatică reprezentând un mare avantaj în ceea ce privește turismul.

Golful Kotor

Golful Kotor

Capitala Muntenegrului, Podgorica ( Подгорица) va găzdui Campionatul European U17 de volei feminin. Cu o populație de 150.000 de locuitori, a fost denumită Titograd între 1946 și 1992, în onoarea lui Josip Broz Tito, fostul conducător comunist iugoslav. Este situată în centrul țării și are o populație de aproape 200.000 de locuitori.

Podgorica

Cele mai bune (sau cele mai norocoase 🙂 ) 12 echipe ale categoriei U17, (alcătuite din fete născute în anii 2004 și mai mici) își vor disputa aici titlul european între 1 și 10 octombrie 2020. Va fi un campionat ciudat, exact pe modelul ultimelor luni… Să cunoaștem așadar cele 12 echipe…

 

Grupa I este alcătuită din Muntenegru ??, Italia ??, Slovenia ??, Turcia ??, Bulgaria ?? și Slovacia ??.

Grupa II cuprinde naționalele din Rusia ??, Belarus ??, Serbia ??, România ?? și Polonia ??.

 

Cum au ajuns cele 12 echipe la European ? Muntenegru ca și țară gazdă, Serbia, Rusia, Slovacia, Finlanda și Italia după prima rundă de calificări. A doua rundă de calificări trebuia să aibă loc în aprilie. Din motive lesne de înțeles calificările au fost anulate. Finlanda s-a retras, așa că restul de 7 locuri au fost ocupate în ordinea coeficientului european pentru naționalele U17. Belarus, Germania, Slovenia, Turcia, România și Polonia au completat lista țărilor prezente la Campionatul European. Între timp și Germania a confirmat neparticiparea.

 

Haideți să vedem sistemul de desfășurare. Cele 12 echipe au fost împărțite în 2 grupe de 6. Se joacă fiecare cu fiecare, 5 meciuri de echipă, în 1, 2, 3, 5 și 6 octombrie. În 8 octombrie se joacă semifinalele (orele 17.30 și 20 în România). Locurile 1 și 2 din fiecare grupă pentru locurile 1-4, locurile 3 și 4 din fiecare grupă pentru 5-8. Locurile 5 și 6 din fiecare grupă pleacă acasă. Vineri 9 octombrie este ultima zi de competiție. Se joacă meciurile pentru locurile 7-8, 5-6, 3-4 și 1-2. Finala se joacă la 20.00, ora României.

Miza competiției este mare, primele 6 echipe participând la Campionatul Mondial, care va avea loc în 2021.

Meciurile se vor juca la Podgorica, fiecare grupă disputându-se în altă sală. Spectatori nu vor fi, dar sper că vom putea să vedem meciurile.

 

Trecem la ce ne interesează în mod direct 🙂 Naționala României U17 a ajuns la European datorită coeficientului european al categoriei. Prima rundă de calificări a fost la Campionatul Balcanic din noiembrie 2019. România a învins Bulgaria și Grecia, dar a pierdut cu Serbia și Turcia.

Runda a doua de calificări trebuia să se dispute în România, în aprilie. Am fi jucat contra Bulgariei, Poloniei și Danemarcei. Cu destule șanse de a obține calificarea pe teren.

Ce a fost a fost. Lotul României pentru Campionatul European este antrenat de Marius Macarie (CSȘ Toplița) și Adrian Popescu (CNNT Craiova) și le cuprinde pe Ștefania Cheluță (nr.2, universal, Volei Alba Blaj), Paula Partnoi (10, extremă, Dinamo București), Iarina Axinte (9, coordonator, CSU Medicina CNUE Tîrgu Mureș), Andra Badiu-Savu (11, principal, CSM Lugoj), Tara Cristea (5, principal, Dinamo București), Teodora Iancu (15, extremă, CTF București), Alexandra Ion (18, libero, Dinamo București), Mara Bratu (3, principal, CSM București), Maria Nemeș (7, coordonator, CTF București), Timea Galfalvi (18, universal, CSU Medicina CNUE Tîrgu Mureș), Beatrice Iliescu (16, extremă, CNNT Craiova) și Eva Vizitiu (1, libero, CNNT Craiova). Alături de fete este și kinetoterapeutul Sebastian Rad.

România U17

 

Fetele au stat în cantonament la Toplița întreaga lună septembrie. Au părăsit orașul harghitean luni, ajungând la Craiova, acolo unde au petrecut noaptea. Marți s-a plecat spre Muntenegru, ajungând acolo seara după un drum obositor. Azi între 12.30 și 14.00 ora locală (una în plus acasă) este programat un antrenament. Joi începe Europeanul.

 

Programul actual al naționalei noastre este următorul (orele sunt cele din România, una în minus în Muntenegru) :

Joi 1 octombrie : 18.30 – Belarus ?? vs România ??

Sâmbătă 3 octombrie : 18.30 – Serbia ?? vs România ??

Luni 5 octombrie : 18.30 – Polonia ?? vs România ??

Marți 6 octombrie : 21.00 – România ?? vs Rusia ??

 

Programul zilei 1, 1 octombrie :

Grupa I : Bulgaria ?? – Turcia ?? (16.00), Slovenia ?? – Italia ?? (18.30) și Muntenegru ?? – Slovacia ?? (21.00)

Grupa II : Belarus ?? – România ?? (18.30) și Rusia ?? – Polonia ?? (21.00). Serbia stă.

 

O mică problemă pare să apară. Zvonurile privind neparticiparea unora dintre echipe. Ședința tehnică este diseară la 19.30 ora locală. Atunci vom ști mai multe. Până atunci se speculează. Se vorbește de absența Germaniei, Rusiei, Slovaciei… Vom vedea.

Da. Se pare că Germania nu va participa. Am modificat programul de mai sus.

 

Baftă multă fetelor, sper să le și vedem, și să se întoarcă cu bine acasă. Hai, ROMÂNIA !!!

Hai ROMÂNIA !!!

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.